A bél-agy tengely működése és az IBS lehetséges összefüggése

Sokan tapasztalják azt az érzést, amely nagyobb erőpróbák, feszültséggel teli időszakok során jelentkezik: szorítást vagy remegést a gyomorban. A tartós feszültség stresszhez vezet, amely kihatással van a gyomor-bélrendszer általános működésére, székrekedéssel vagy hasmenéssel társulhat. Az összetett folyamat hátterében az agy-bél tengely áll. A jelenséget egyre több kutató hozza összefüggésbe az IBS-sel.

Bél-agy tengely Az utóbbi évek gasztroenterológiai kutatásai egy - elemeiben már régen ismert - ám mégis mostanában kifejlődő tudományterület irányában mozdultak el.

Az már régen ismert volt, hogy az agyból induló egyik fő ideg, a bolygóideg közvetlen impulzusokat szállít az agyból a bél felé. Az ellenkező irányú folyamat is ismert volt, sőt az is, hogy a bél falában egy igen kiterjed idegi hálózat található. A két rendszer szoros kapcsolata azonban csak mostanában került az érdeklődés középpontjába. Erről a kétirányú kapcsolatról annyi közlemény jelent meg, hogy ennek nyomán kialakult egy új tudományág a neurogasztroenterológia.

A bélidegrendszer sejtjei a bél falában helyezkednek el; az itt található idegsejtek száma meghaladja a gerincvelő sejtjeinek a számát, így nem csoda, hogy sok közleményben ’második agy’ elnevezéssel illeti. Természetesen a bélben lévő sejtek nem képesek olyan szintű gondolkodásra, mint az agyunk, ám többféle módon és nagyon hatásosan befolyásolják, sőt irányítják annak működését.

A bél-agy tengelyen futó ingerek meghatározó, 80-90% százaléka a gyomor-bélrendszer felől jutnak az agyba. Az agyi működésekben fontos szerepet játszó szerotonin döntő többsége a bélben képződik, ez felelős – többek között – a boldogságérzet kialakulásáért.

Kísérleti tény, hogy stressz hatására kísérleti állatokban radikális változás áll be a bélflóra összetételében. Míg a normális körülmények között élő állatok bélflórájára igen változatos, több százféle baktériumtörzsből áll, a stresszes körülmények hatására a bélflóra változatossága erősen lecsökken és ez elsősorban a jótékony hatású baktériumtörzsekre igaz. Ezzel egyidejűleg a kórokozó baktériumok aránya megnövekedik.

A tartós stressz tehát legalább kettős hatással, egy közvetlen, és egy másodlagos, a baktériumflórára kiható negatív hatással is jár. Az IBS kialakulása kapcsán is mindkét tényezőnek komoly jelentősége van. Nem véletlen, hogy az IBS kezelésében mind az idegi, mind pedig a bélflóra egyensúlyának helyreállítása egyre fontosabb szerepet kap. Ebben a hírlevél-sorozatban több olyan információt is közreadunk, amelyek segíthetnek az IBS tüneteinek enyhítésében, ugyanakkor ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a szakorvosi figyelem, a betegség összetett volta miatt elengedhetetlen.

 

Felhasznált irodalmak

 1. 1. Pellissier S., Bonaz B.: The Place of Stress and Emotions in the Irritable Bowel Syndrome.
  Vitam Horm. 2017;103:327-354.
 2. 2. Hadhazy A. Think Twice: How the Gut's "Second Brain" Influences Mood and Well-Being.
  Scientific American, Febr. 12, 2010
 3. 3. https://www.jnmjournal.org/main.html
 4. 4. Bergland, C. How does the vagus nerve convey gut instincts to the brain.
  Psychology Today
  , May 23. 2014.
 5. 5. Singh, M. Mood, food and obesity. Front Psychol. 2014; 5: 925.
 6. 6. Bailey MT, Dowd SE, Galley JD, Hufnagle AR, Allen RG, Lyte M. Exposure to a social stressor alters the structure of the intestinal microbiota: implications for stressor-induced immunomodulation.
  Brain Behav Immun. 2011 Mar;25(3):397-407.
 7. 7. Dr. Székely György, Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórhazai, I. Belgyógyászati es Gasztroenterológiai Osztály, 2017: Irritábilis bél szindróma korunkban. Tanulmány.

 

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit