Az IBS és a diéta

Az IBS betegségben valamilyen módon érintettek számára hasznos információ lehet egy mostanában egyre népszerűbb táplálkozási ajánlás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem dolgozott ki.

FODMAP A FODMAP elnevezésű ajánlás lényege, hogy bizonyos táplálékokat érdemes kerülni IBS megléte esetén. Ezek a táplálékok azok, amelyek erős gázképződést idéznek elő a belekben, mint például bizonyos szénhidrátok: a laktóz, a fruktóz és más, úgynevezett rövid-szénláncú szénhidrátok. A belekben létrejövő gázképződés nem csupán a kellemetlen felfúvódáshoz vezet, hanem a belek erőteljes kitágulását is előidézik.

A belekben igen nagymennyiségű idegsejt található. Bár ez az idegsejt-hálózat korábban is ismert volt, a jelentősége azonban csak mostanában került a kutatás homlokterébe. Ha összeadjuk a bélfalban található idegsejtek mennyiségét, az meghaladja a gerincvelői idegekét. Éppen ezért szokták a bélben lévő idegrendszert ’második agy’ néven említeni. Pontosan ez a kiterjedt idegsejt-hálózat érzékeli a belek feszülését, amely egyrészt fájdalom formájában nyilvánul meg (az IBS egyik jellemző tünete) másfelől pedig folyamatos vészjeleket küld az agy irányába.

A FODMAP diéta egyre nagyobb népszerűséget mutat világszerte. Erre utal, hogy az interneten az elmúlt hat évben sokszorosára nőtt az erre a témára keresők száma (lásd a mellékelt ábrát, a GoogleTrends alapján).

FODMAP

Természetesen könnyű lenne azt mondani, hogy kövessük akkor az alacsony-FODMAP értékkel jellemezhető ételeket. Mivel ez a diéta meglehetősen újkeletű, még nem áll rendelkezésre megfelelő számú tudományos bizonyíték a módszer hatásosságára. Éppen ezért a legbiztosabb megoldás, ha képzett dietetikus tanácsát kérjük, mivel IBS betegség esetén az étrend összeállítása különös figyelmet igényel.

Az IBS kapcsán ugyanakkor érdemes megemlítenünk, hogy a tünetek enyhítésében más megoldások is segítségükre lehetnek a betegeknek, beleértve az egyre gyakrabban kutatott probiotikumokat is. Attól még távol vagyunk, hogy a betegség megoldottnak legyen tekinthető, ugyanakkor az egyre szélesebb körű kutatás egyre biztatóbb eredményekkel szolgál.

 

Forrás:

  1. 1. Low FODMAP diet for Irritable Bowel Syndrome
    https://www.monash.edu/medicine/ccs/gastroenterology/fodmap
  2. 2. High Or Low In Fodmaps?
    https://www.ibsfree.net/high-or-low/

 

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit