Az irritábilis bélszindróma (IBS) tünetei

Az IBS idült bélműködési rendellenesség, funkcionális probléma, amely krónikus vagy visszatérő emésztőszervi tünetek jellegzetes kombinációja. Cikkünkben e tünetegyüttes leggyakoribb tüneteit vesszük végig.

1. Görcsös hasi fájdalom

E tünet előfordulása a has bal alsó részében a leggyakoribb. Feszítő, égő jellegű, néha tompa állandó fájdalom jelentkezik. Ha a has más régiójában (pl. jobb alhas) fordul elő, az akár téves diagnózishoz vezethet, mely miatt a betegek egy része akár appendectomiára, nőgyógyászati műtétre kerülhet (hiszen fennállhat adnexitis, cysta, myoma is egyidejűleg).

A fájdalmaknak székeléssel való összefüggése, vagy azutáni enyhülése jellemző ugyan, de nem minden esetben áll fenn.

2. Székürítéssel összefüggő panaszok

A székletek számának megváltozása illetve a hasmenés (napi 3x több, híg széklet jellemző) székrekedéssel való váltakozása jellemző IBS-re. Emellett a reggeli lágy széklet, és az étkezés utáni hirtelen székürítés a másik tipikus panaszegyüttes. Az éjszakai székelési panaszok hiánya jellemző lehet, de nem minden esetben.

Egyes betegek a fájdalom székelés utáni enyhüléséről és az elégtelen székletkiürítés érzéséről számolnak be.

3. Hasfeszülés, puffadás

Az IBS jellemző tünete a hasfeszülés és a puffadás.

Az IBS-ben szenvedő betegek rosszul tűrik a belek fokozott gáztartalmát, vagy a gáztartalom változását, amelyek étkezéskor, stresszre jelentkeznek. Főként nők panaszkodnak fizikai munka, vagy szexuális aktus utáni fokozott fájdalmakra.

A panaszok olyan fokúak lehetnek, hogy a beteg haskörfogata estére megnő, így nehezen tűri a ruha viselését.

4. Felső emésztőszervi tünetek

Nyelőcsőtáji fájdalom, gyomorszájtáji égő érzés, reflux, hányinger, hányás, étvágytalanság, teltségérzés is előfordulhat.

5. Egyéb szervi tünetek

Az irritibális bél szindróma tünetei közé sorolhatóak olykor kismedencei gyulladásra, összenövésekre (pl. méheltávolítás után) utaló tünetek. Gyakran vizelési inger, fibromyalgia, szexuális problémák, hörghurut jellegű tünetek társulhatnak a klasszikus tünetekhez. Ezek sajnos a a diagnózist az orvos számára megnehezíthetik.

Olykor gyulladás, fekély- vagy epebetegség tünetei is megjelennek, de ezek a laborvizsgálatokkal kizárhatók: az IBS lényeges része ugyanis az, hogy kimutatható szervi eltérés nélküli betegség.

6. Az IBS (irritábilis bél szindróma) lelki oldala

A testi tünetek mellett a betegnek nem könnyű a betegséggel lelkileg megküzdeni.

Mivel az IBS kimutatható szervi eltérés nélküli betegség, ezért a beteget megviselheti a bizonytalanság, a súlyosabb betegségtől való félelem. Egy IBS-es beteg ráadásul az életminőségét is rossznak érzi: hasi diszkomfortérzése van, nem bír olyan aktív életet élni, mint régen, sokat kell orvoshoz járnia, és a társasági életet sem tud felszabadultan élni.

Éppen ezért a tünetekhez gyakran társulnak nyugtalanság, szorongás, alvászavar, rossz hangulat és egyéb lelki problémák.

Melyek az IBS leggyakoribb tünetei?

Összefoglaló

• gyomortáji vagy hasi fájdalom, mely néha igen erős is lehet.
• a belek érzékennyé válnak
• megváltozik a széklet állaga és gyakorisága
• puffadás
• Hasi diszkomfort érzés
• gyomorpanaszok

A betegség általában elhúzódó, különféle formában és intenzitással jelenik meg az élet folyamán. Jelentős mértékben képes befolyásolni a fizikai és mentális egészségi állapotot.

dr. Székely György:
Az irritábilis bél szindróma korunkban
című tanulmánya alapján

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit