Első lépésben a három legegyszerűbb étkezési irányelvet kell minden IBS betegséggel küzdőnek betartani:
Próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben étkezni, az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően naponta legalább 5 alkalommal étkezzen
Kerülje a nagyobb mennyiségeket, egyszerre kis adagokat étkezzen, hogy egy étkezés alkalmával ne terhelje a bélrendszerét
Szánjon megfelelő időt az étkezéseire, lassan étkezzen, minden falatot alaposan rágjon meg ezzel is kímélve a bélrendszerét.
Az ajánlott vagy éppen tiltott élelmiszerek listája mindig egyénre szabott, ezért célszerű az étkezéseit naplószerűen vezetni, ahol feljegyezheti az elfogyasztott étel nevét, és mennyiségét. Ez a módszer elősegíti abban, hogy megismerje azt, hogy melyik élelmiszer milyen reakciót vált ki a szervezetéből, melynek tükrében, a későbbiekben egészségesebb táplálkozást folytathat.
Előfordulhat, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend és életmódbeli változtatások nem elég ahhoz, hogy a tünetek javuljanak ezért még konkrétabb étkezési változtatásra van szüksége, illetve diétát kell követnie. Segítségül összefoglaltuk, hogy mely élelmiszereket javasolt fogyasztani, és melyiket nem:
száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), káposztafélék, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), banán.
magas zsír- és cukor tartalmú finomított pékáruk (kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós stb.)
zsírdús tej, zsíros és füstölt sajtok (márvány, ementáli, Pannónia, trappista, Karaván sajt), juhtúró, zsíros tejföl (20%-os), tejszín, vaj.
zsíros húsok, füstölt húskészítmények, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak (szalámifélék, párizsik, kolbászok, kenőmájasok).
koffein tartalmú italok, alkoholok
burgonya, sárgarépa, brokkoli, paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, gomba, retek, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, birsalma, őszibarack, narancs, grapefruit, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.
teljes kiőrlésű búzaliszt, barnarizs, félbarna ill. korpás kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.
probiotikus joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.
sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (pulykamell-, csirkemell-, selyem-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).
Fontos figyelmeztetés: A diéta megkezdése előtt minden esetben kérje ki háziorvosa vagy belgyógyásza szakvéleményét a diéta elkezdésének szükségességéről, lehetséges hatásairól és kockázatairól.
Fordította és összeállította:
Dr. Bencz Zoltán
Tudományos munkatárs
Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!