Irritábilis Bél Szindrómám van?!

Az irritális bél szindróma (IBS) betegség a becslések szerint a felnőtt lakosság 10-20 százalékát érinti. Sokunknak sejtelme sincs arról, hogy éppen mi zajlik vele, csak panaszkodunk és járunk orvosról orvosra, mire a sok negatív lelet végre az IBS diagnózisát szüli meg, és megnyugodhatunk, de megnyugodhatunk-e? Ha Ön is küzd a betegséggel, vagy csak gyanakszik arra, hogy az IBS áll a tünetei mögött, olvassa el az alábbi betegtörténeteket, és ne hagyja Ön sem, hogy a betegség eluralkodjon az életén.

Flóra, 28 éves - A gyomorpanaszaim 2012 júniusában, egy olaszországi nyaralás után kezdődtek. A vakáció utolsó napján hányással és hasmenéssel járó vírusfertőzést kaptam, ami 1-2 nap alatt rendbe jött. Vagyis azt hittem. Ezt követően azonban elkezdtek megváltozni a székletürítési szokásaim: a heti 2-3 alkalom helyett, napi egy, később akár napi három alkalommal látogattam a mellékhelyiséget. Nagyon kényelmetlen és aggasztó volt. Eközben folyamatosan puffadtam, de sokszor hányingerem és hasi fájdalmaim is voltak. A gasztroenterológus végül IBS-t diagnosztizált. Életmódváltást javasolt. Soha nem is dohányoztam, nem fogyasztok alkoholt, mondhatni rendszeresen sportolok, ezért „csak” a táplálkozásomra kellett kicsit jobban odafigyelnem. Mára azt mondhatom, hogy egy kis odafigyeléssel szinte teljesen tünetmentes vagyok.

DrProbiotikum: Az IBS kialakulását gyakran egy fertőzés előzheti meg, és az úgynevezett fertőzést követő IBS alakul ki. A fertőzés károsíthatja a bélflórát. A betegek a fertőzés lezajlása után szembesülhetnek a bélrendszer megváltozott működésével. Gondoljunk az IBS-re, ha a fertőzés után megváltozik a székürítés (gyakoriság, állag) és hasi panaszok csatlakoznak a változáshoz. Az IBS kivizsgálása megnyugtató lehet mind az orvosnak mind a betegnek.

Zoltán, 42 éves - Körülbelül egy éve elég furcsa székletürítési szokásaim lettek: hol hasmenéssel, hol székrekedéssel küzdöttem. Voltam orvosnál, sokat, aki végül azt mondta, hogy nincs rendben a bélflórám a sok antibiotikum miatt, amit korábban szedtem. Probiotikumok szedését és diétát javasolt, hogy ezek segítsék a bélflórám helyreállását. Azóta minden rendben van, és jelenleg is tünetmentes vagyok.

DrProbiotikum: Az IBS egyik oka a bélflóra megváltozása lehet. A belekben visszaszorulhatnak a normális bélflóra törzsei, mint a Lactobacillusok és a Bifidobacteriumok, helyettük kóros és sokszor káros baktériumok szaporodhatnak fel.

Anna, 30 éves - Fél éve még nem igazán tudtam, hogy mit jelent az IBS szó, de sajnos a stressz olyannyira rányomta a bélyegét az egészségemre, hogy egy életre megtanultam mit jelent ez a három betűs rövidítés. Alig múltam harminc, és teljesen élvezhetetlenné tette az életem az irritális bél szindróma betegség. Nem gondoltam, hogy az olyan ártalmatlannak tűnő tünetek, mint a hasmenés, hasfájás és a puffadás mögött egy betegség rejlik, amely megoldásra vár, ezért kezdetben sajnos nem is vettem komolyan az egészet.
Később viszont már olyannyira állandósultak a tünetek, hogy nem mertem munkát vállalni sem, többek között azért, mert nem tudtam, hogy teljesítek majd. Folyamatosan fáradt voltam, és szinte állandósultak a hasi görcseim, illetve a mosdóba is egyre gyakrabban rohangáltam. Rossz volt a közérzetem, és szinte már depressziós lettem attól, hogy soha nem vagyok igazán jól. Úgy éreztem, hogy ez így nem mehet tovább, ezért - bár eleinte eszem ágában sem volt - felkerestem egy szakorvost, aki tudatta velem, hogy ez bizony az irritális bél szindróma betegség.
Persze számtalan kérdésem volt: Mitől alakult ki? Együtt kell most már élnem ezzel, vagy lehet kezelni? Mégis mit csináljak, hogy jobb legyen? Vagy ez már örökké így marad?
Az orvos próbált a kérdéseimre válaszolni, de nem tudott mindenre egyértelmű választ adni, mert a mai állás szerint a betegség oka még nem teljesen tisztázott. A találgatások szerint a stressz vagy egy korábbi bélfertőzés is kiváltó tényező lehet, de mivel nagyon jellemző rám a szorongás, én inkább az előzőre gondolnék, ha már szóba került. Sokat köszönhetek az orvosomnak, mert segített, hogy az IBS-t ne halálos ítéletként éljem meg: megnyugtatott, hogy van kiút ebből az állapotból, és panaszaim eredményesen kezelhetőek.
A kezelés legfontosabb része az életmódváltás. Nagyon nehéz volt, ugyanis soha nem diétáztam korábban. A fűszeres dolgokat le kellett cserélnem egészséges ételekre, és a napi egy-két étkezést több alkalommal kellett megoldanom – talán ez volt a legnehezebb része. Az orvosom az életmódváltás mellett probiotikumot ajánlott, a bélflórám miatt.
A stressz enyhítésére egy pszichológus felkeresését javasolták, azonban a tünetek elmúltával erre úgy éreztem, már nincs szükségem. Nem volt könnyű időszak számomra, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha az IBS tüneteit észleli magán, forduljon egyből orvoshoz.

DrProbiotikum: Az IBS tüneti nagy szélsőségeket mutathatnak, a betegség lehet enyhe, alig észlelhető, de jelentős életminőség-romlást okozva rá is telepedhet a mindennapokra. Súlyos esetekben még hangsúlyosabb a betegség kivizsgálásának a szükségessége. A betegség és tüneteinek kézbentartásához a jó orvos-beteg kapcsolat is fontos, hogy a beteg együttműködése megfelelően jó legyen az orvossal. Irritábilis Bél Szindróma kóroka még ismeretlen maradt, de a bélflóra rendellenessége állhat a tünetek fellépése mögött.

 

Egy szép napot is beárnyékolhatnak a sürgető gondok és a hasi panaszok!

Protexin IBS Funkcionális bélbetegségek (irritábilis bélbetegség [IBS], ismeretlen eredetű, visszatérő hasi fájdalom) esetére Protexin® IBS Florea speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerrel szolgálhatunk Önnek! A Protexin® Florea IBS kapszula felnőttek különleges táplálkozási igényre kidolgozott termék olyan betegek számára, akiknél orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn. Lactobacillus rhamnosus Lcr35 törzset tartalmaz. Egy kapszulában 1x109 élő bélflóra-baktérium van.

A cikkben megtörtént esetek szerepelnek a név és az adatok megváltoztatásával. A betegség tüneteinek és a betegek viselkedésének jobb érzékeltetésére bizonyos stilisztikai és apróbb tartalmi változtatások történtek.

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit