Mi az Irritábilis bél szindróma (IBS)?

Jó eséllyel találkozhattunk már az IBS fogalmával, ami egy meglehetősen gyakori bélbetegséget jelent rendkívül kellemetlen tünetekkel, mint a hasmenés vagy a székrekedés, esetleg ezek váltakozása, a gyakori hasi fájdalom, puffadás, hasi görcsök, de kísérheti még teltségérzés, gyakori reggeli székürítés, étkezés utáni hasmenés is. A kórképpel időnként társulhatnak egyéb, nem-bélrendszeri tünetek, mint például a kismedencei fájdalom, hátfájás, vállövi fájdalmak, fejfájás, fáradékonyság, depresszió. Egyértelmű tehát, hogy az IBS-es betegek életminősége sokszor romlik.

Az irritábilis bél szindróma vagy IBS egy idült bélbetegség, mely sok ember életét megkeseríti. Magyarországon 10-20%-os gyakorisággal fordul elő, évente jóval százezer felettire tehető az ilyen tünetek miatt orvoshoz fordulók száma. Főleg a 20-60 éves populációt érinti, a nők körében 2-4-szer gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mivel a tünetek sokszor átmenetiek, enyhék és hullámzóak, a betegségben szenvedők kétharmada nem megy orvoshoz panaszaival, de gyakran szorong, frusztrált a rossz közérzete miatt. A betegek közel egyharmadában kifejezettebbek a tünetek, ők gyakran több rendelést is felkeresnek a panaszaikkal, nem értve, miért kapnak mindig negatív eredményeket, hiszen panaszaik igen kellemetlenek, „nem lehet, hogy nincs mögötte szervi megbetegedés, biztosan csak nem vettek észre valamit az orvosok” – gondolják.

Az IBS egy „funkcionális” bélbetegség. Komoly panaszok esetén fontos a kellő odafigyelés, hogy kizárjanak minden szervi megbetegedést. A diagnózis a részletes kivizsgálás negatív leleteire alapozható.

Nem tisztázott okok

A betegség oka még napjainkban sem tisztázott. A betegséget magát több évtizede ismerik és számtalan kiváltó okot feltételeztek a hátterében. Hajlamosító faktorként pl. a stresszt, egy idegi átvivő-anyag rendellenességét (szerotonin), a tápcsatorna túlérzékenységét, gyermekkori lelki traumát, vagy éppen kóros betegségviselkedési mintát (egyfajta rögzült pszichoszomatikus reakciót) is felvetettek, de az egyértelmű bizonyíték a kórokra még rejtve maradt.

A legújabb kutatások eredményei szerint a betegség lehetséges okai között a bélflóra megváltozása is szerepelhet. A megszületésünkkor a beleinkbe nagyszámú jótékony baktérium költözik és az anyatej egyes összetevőinek segítségével elszaporodnak, és főleg a bélcsatorna alsóbb szakaszain telepednek meg. A bélflóra-baktériumok bonyolult szimbiotikus kölcsönhatásban élnek velünk, hozzájárulva az emésztőrendszer és az egész szervezet egészségéhez.

Az egészséges bélflóra megváltozásának kóroki szerepét igazolhatja az is, hogy gyakran a gyomor-bélrendszer fertőző betegsége (Salmonella, Shigella, Campylobacter baktériumok okozta infekciók) után jelennek meg az első tünetek, ez az úgynevezett fertőzés utáni IBS. Ilyenkor megváltozik a bél-baktériumflóra összetétele, elszaporodnak bizonyos kóros baktériumfajok, míg a jótékony, egészségünk védelmében tevékenykedő baktériumok aránya lecsökken. Megfigyelték, hogy egy-egy bélfertőzés, antibiotikum szedés után évekkel sem áll helyre a bélflóra eredeti összetétele. Évekig szenvedhetünk egy fertőzés következményeitől, sőt könnyebben kapunk meg egy újabb fertőzéseket.

Előzze meg az Irritábilis bél szindrómát!

Érdemes tehát vigyáznunk arra, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket. Azt se felejtsük el, hogy az IBS-nek a nagyon kellemetlen gyomor-bélrendszeri tünetein túl, egyéb nem kevésbé kényelmetlen bélen kívüli szervi tünetei is lehetnek, amik szintén utánozhatnak más betegséget, mindig fontos tisztázni, hogy mi is a bajunk. Léteznek olyan tünetek, mint a fogyás, vérszegénység, véres-nyákos széklet, ami mellett nem szabad szemet hunyni. A betegség kivizsgálása megnyugvásul szolgálhat betegnek és orvosnak egyaránt.

Az is fontos, hogy óvjuk „kis barátainkat”, a beleinkben lakó hasznos baktériumokat, melyek fontos részei az egészségesen működő emésztőrendszernek és az egész szervezetünknek! Az egészséges bélflóra több bajtól és gondtól védhet meg minket, mint gondolnánk!

 

Irodalom:

Kevin W. Olden, M.D., FACG Mayo Clinic:
Irritable Bowel Syndrome, The American College of Gastroenterology,

Dr. Taller András, Uzsoki Utcai Kórház, II. Belgyógyászat:
Irritábilis bél szindróma: diagnózis és kezelés, 2013. május 27.

Dr. Túry Ferenc: Pszichoszomatikus betegségek gyermek- és felnőttkorban
Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Dr. Túry Ferenc: Az evészavarok és a gasztroenterológiai megbetegedések magatartásorvoslási szemlélete. Hyppocrates V/6, 2003 november-december

Dr. Polgár Marianne: A probiotikumok és prebiotikumok hatása a bélflóra kialakulásában, Hyppocrates V/2, 2003 március-április

Dr. Juhász Márk dr.: Posztinfekciózus irritábilis bél szindróma, Praxis, 2007. 16. évf. 4. szám, 241-246

Dr. Novák János: A bakteriális kontamináció és az irritábilis bél szindróma, LAM 2012;22(3):169–176.

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit