Az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése

Ha IBS tüneteire panaszkodó beteg kivizsgálása során az orvos nem talál organikus eltérést, megkezdődik a beteg kezelése. Cikkünkben az irritábilis bélszindróma kezelését tekintjük át. Bár az IBS-betegek a gasztroenterológusnál jelentkeznek, a folyamatos gondozás a háziorvossal és egyes társszakmákkal (neuropszichiátria) szoros kapcsolatot igényel. De miből is áll a kezelés?

A terápia alapja

  • a diéta,
  • a gyógyszeres kezelés és
  • a pszichés panaszok rendezése.

Csak e hármas kombinációban várható eredmény.

A beteg félelmei a kezelés során

Az IBS kezeléseA kivizsgálás - amely kizáráson alapult - végén a beteg elvárja a megfelelő diagnózist és gyakran gondol súlyos kórképre.Orvosként azonban fontos a beteg ráktól való félelmének eloszlatása, a betegségtudat csökkentése, a jó prognózis (quo ad vitam) hangsúlyozása. Ugyanakkor a kórkép ismertetése kapcsán nem állítható, hogy "nem áll fenn lényeges probléma", "idegi alapon állnak fenn a panaszok", mivel a beteg együttműködése elrontható e megállapításokkal. Tudatosítani kell, hogy a panaszok mögött olyan funkcionális elváltozások állnak, amelyek kezelhetők, karban tarthatók.

A betegek fő tüneteit kell csökkenteni, elsősorban a hasi fájdalmakat és a székelési zavarokat. A tartós kezelés miatt a gyógyszerek ára és mellékhatásaik gyakorisága is lényeges szempont.

Az egyes kezelési sémák megítélésében azt is figyelembe kell venni, hogy a betegek egy része igen jól reagál placebora is.

A divergáló panaszok, pszichés faktorok miatt az orvoshoz forduló betegek egy részénél érhető csak el tünetmentesség. Hangsúlyozzuk, hogy enyhe IBS tünetekkel rendelkezők nem is fordulnak orvoshoz. Tehát itt az orvoshoz fordulás ténye már jelezheti a tünetek somatisalódását, és előrevetítheti a kezelés esetleges kudarcát.

Az IBS gyógykezelése tünetenként

  • fájdalom, hasfeszülés: étkezési korpa, metilcellulóz, simaizom-lazító gyógyszerek (Dicetel, Meteospasmyl)
  • székrekedés dominál: prokineticumok, laxativumok (lactulose, Mg-tartalmú készítmények)
  • hasmenés dominál: probiotikumok, opiát antagonisták (loperamide), bizmutum subnitricum (Bolus adstringens, mag. por)
  • pszichés tünetek dominálnak: pszichoterápia, anxiolyticum, antidepressans, sedativum

dr. Székely György:
Az irritábilis bél szindróma korunkban
című tanulmánya alapján

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit