Az irritábilis bél szindróma (IBS) kivizsgálásának menete

Az irritábilis bélszindróma (IBS) kivizsgálásaAmikor egy IBS-ben szenvedő beteg felkeresi a szakorvost, általában a következő tünetekre panaszkodik: hasi diszkomfort érzés és puffadás, gyomortáji vagy hasi fájdalom, amely néha igen erős is lehet. A belek érzékennyé válnak, megváltozik a széklet állaga és gyakorisága. E tünetegyüttes hátterében sok minden állhat, ezért alapos kivizsgálásra van szükség.

 

Az IBS diagnózisa csak minden lehetséges fizikai ok vagy betegség kizárása után állapítható meg, így az IBS-sel kapcsolatos orvosi vizsgálatok arra irányulnak, hogy a panaszok mögötti lehetséges szervi okokat bizonyítsák vagy kizárják. Milyen vizsgálatokon kell egy betegnek átesnie?

1. Teljes vérkép, rutin laboratóriumi leletek

E vizsgálatok révén ellenőrizhető a vércukor, a máj- és a vesefunkció. Fontos elemei a vizsgálatnak a gyulladást jelző laborparaméterek is: westegreen, CRP, qualitativ vérkép, fibrinogen.

2. Székletvizsgálat

E vizsgálatot occult vérre kell elvégezni minden esetben. (A széklet occult vér meghatározásának lényege, hogy a székletből kimutatásra kerül a mikroszkópos vér, pozitív esetben pedig a colonoscopia (vastagbéltükrözés) elvégzése minden esetben kötelező.) Hasmenés esetén bakteriológia, parazita vizsgálat, antibiotikum szedésnél az ún. clostridium difficile toxin vizsgálata (Tox-A test) szükséges. Válogatott esetben steatorrhoea, epesav ürítés vizsgálatára (székletgyűjtéssel járó, nem kedvelt technika) is sor kerülhet.

3. Pajzsmirigy funkció vizsgálata

A kivizsgálás része a pajzsmirigyfunkció vizsgálata is.

4. Endoscopos vizsgálat

A betegek életében egyszer célszerű totális colonoscopiát (vastagbéltükrözést) végezni, szervi okok kizárása céljából. A colonoscopia a vastagbélvizsgálatok legmegbízhatóbb vizsgálati módszere. A módszer előnye, hogy igen magas az érzékenysége, a vizsgálat során pedig szövettani mintavételre van lehetőség.

5. Motilitás és tranzit-idő vizsgálatok

E vizsgálat legegyszerűbb változata, amikor a beteg sugárfogó mikrokapszulát (markert) fogyaszt el, és 5 nap múlva natív hasi röntgenfelvételen az orvos megfigyeli a visszamaradt markereket és megállapítja az elhelyezkedésüket. A normál tranzitidő 72 óra, tehát normál tranzit esetén az 5. napon már nincs jelen marker.

Bár e vizsgálatok a beteg számára kellemetlenek, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy a szakorvos az irritábilis bél szindróma diagnózisát megállapíthassa.

6. Fizikális vizsgálat

A laboratóriumi vizsgálatok mellett fizikális vizsgálatot is végez az orvos. A fizikális vizsgálat inkább organikus betegséget kell, hogy keressen és bizonyítson (hasi resistencia, sérvek, tapintható epehólyag, organikus passage zavar jelei, esetleg hypo- vagy hyperthyreosis fizikális jelei).

 

dr. Székely György:
Az irritábilis bél szindróma korunkban
című tanulmánya alapján

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit