1

(76 válasz, Irritábilis bél szindróma fórumban)

Olvasva a hozzászólásokat, nem tudtam megállni, hogy ne írjak én is néhány mondatot. Nekem néhány hónapja kezdődött ez a bizonyos hasfájás, görcsölés, bélkorgás, felfúvódás tünetekkel járó problémáim. Régebben is volt néha hasonló bizonyos ételek fogyasztása után, de most ez felerősödött, és rendszeressé vált, ezért gondoltam, utánajárok. Közben a barátnőmnél megállapították, hogy glutén- és laktózérzékeny, és anyukámnál is laktózérzékenységet mutattak ki. Ő 30 éve járt különböző orvosoknál, de mivel szervi bajt nem találtak - kivéve a krónikus vastagbélgyulladást a sok gyulladástól -, rámondták, hogy pszichésen van neki. Legutóbb a háziorvosa küldte el (30 év után!) laktózvizsgálatra, ahol megállapították, hogy már annyira előrehaladott ez az allergiája, hogy már a fruktózra is allergiás, ezért gyümölcsöt sem tud fogyasztani! Azt is megemlíteném, hogy a családunkban szintén van még valaki, akinek olyan szintű ételallergiája van már, hogy csak rizst és krumplit tud csak enni, mert évekig őt is félrekezelték!
Ezek után gondoltam, hogy inkább én is utánajárok,mint várjak, amíg már semmit nem tudok enni,és elmentem egy ételallergia vizsgálatra. Ezt mindenkinek nagyon tudnám ajánlani, annak ellenére, hogy esetleg még nincs is semmi panasza, mert már az érzékenységet is ki tudják mutatni. Ugyanis ha azt az ételt, amire érzékeny mégis nagy mennyiségben fogyasztja, ugyan egyenlőre nem érez semmit, de később allergiás lehet rá, mert telítődik a szervezete.
Szóval nekem a 104 féle étel közül, amire mértek, néhányat ehetek korlátlanul, kb. 30 félére allergiás értéket mértek, a többire pedig érzékenységet mutatott, tehát csak mértékkel fogyaszthatom. Többek között allergiás vagyok a különböző gabonafélékre (lisztérzékenység), tejcukorra és tejfehérjére is, kávéra, olajos magvakra, szójára, nátrium-glutamátra. Ez utóbbi egy ízfokozó, ami nagyon sok felvágottba, zacskós ételekben, fűszerekben, vegetában, májkrémben, chipsekben benne van, és nemrég hallottam, hogy rengeteg ember allergiás rá.
Mióta ezeket az ételeket kihagyom az étrendemből, nagyjából tünetmentes vagyok. Így is előfordul még néha felfújódás, valószínű, hogy még mindig van valami allergiám, amiről nem tudok.
A lisztérzékenységről pedig megjegyezném, hogy lehet, hogy vérből még nem kimutatható fázisában vizsgálnak, azért nem fedezik fel, azonban ennek is több szintje van. Ha már vérből kimutatható, az már elég előrehaladott. És oda kell figyelni rá, mert egy idő után teljesen kipusztulnak a vékonybélből a bélbolyhok, és utána már szinte semmit nem tud megemészteni. (Tudtommal izületi panaszokat is okozhat, egy ismerősömnek is így kezdődött, amikor kivizsgálták, és megtudta, hogy lisztérzékeny.)
Azt még elmondom, hogy ahol vizsgálták az ételallergiát (biorezonanciás módszerrel), a hölgy mindent érthetően elmagyarázott, pl. hogy a gyomorban találhatóak helicobaktériumok természetesen mindenkinél, azonban ha a gyomorsav mennyisége valami miatt megnő (pl.stressz stb.), ezek a baktériumok elszaporodnak, és lejutnak a bélbe, ahol okozzák a különböző kellemetlen panaszokat, többek között emiatt nem tudja megemészteni a vékonybél a gabonasikért. Továbbá nekem Candida gomba elszaporodása, és a nehézfémmel való telítődöttségem is hozzájárul ahhoz, hogy szinte nem működik az immunrendszerem, a vékony- és vastagbelem olyan rossz állapotban van.
Szóval amikor az ún. IBS-ről olvasok vagy hallok, mindig ideges leszek, mert az orvosok ezzel illetik, amikor nem tudják diagnosztizálni a betegséget, és rámondják, hogy pszichés okok miatt vannak a tünetek. Szerintem mindennek oka van (lásd az én példámat is), aminek utána kell járni, és nem belenyugodni!!! smile
Szóval aki ezen az oldalon megfordul hasonló tünetekkel, mindenkinek javaslom az ételallergia vizsgálatot!