A probiotikumok szerepe és jótékony hatása

Az emberi szervezet működésének egyik alappillére a normális bélflóra, az emésztőrendszerben közreműködő több, mint 500 mikroorganizmus harmonikus működése. Ha a bélflóra megsérül, probiotikus tejsavbaktériumokkal állíthatjuk helyre a normál működését.

Mit jelent az, hogy probiotikum?

probiotikumA probiotikus baktériumok olyan mikroorganizmusok, melyek használnak a szervezetnek. Legismertebbek a tejsav- és a bifidobaktériumok (Lactobacilli, Bifidobacteria). Ezek benépesítik a bélrendszert, javítják az emésztés hatékonyságát, segítenek az emésztőrendszer egészségének és az immunrendszer működésének fenntartásában. Jelentős a szerepük a kórokozók szaporodásának gátlásában. A probiotikus baktériumok a belek természetes lakói: minden egészséges ember bélrendszerében megtalálhatók. Sőt, nélkülük nincs egészséges ember!

Miért fontos a bélflóra egyensúlya?

probiotikumAmikor megszületünk, még nem tartalmaz baktériumokat a bélrendszerünk, de néhány nap múlva már megjelennek az első törzsek és a negyedik-ötödik hétre létrejön a "bélflóra", az emberi szervezet egyik legfontosabb gátja a fertőzésekkel szemben. Egy nagy "gyár" kezd el működésbe jönni, amelynek összehangolt tevékenysége élettani folyamatok sorozatában játszik vezető szerepet. Ha az egyensúly felbomlik, a szervezet a kórokozókkal szemben egyre védtelenebbé válik. A bélflóra összetétele megváltozik, káros folyamatok láncolata alakul ki.

A probiotikumok triplán jótékony hatása

Amennyiben a bélflóra megsérül, probiotikus tejsavbaktériumokkal állíthatjuk helyre a normál működését:

  • probiotikus baktériumok jótékony hatása egyrészt akkor jelentkezik, amikor a bélfalon a káros mikroorganizmusokkal szemben a területfoglalás versenyét ők nyerik, így kiszorítják a kórokozókat.
  • A másik hatásuk, hogy képesek úgynevezett ellenanyagokat (baktericideket) termelni, melyek gátolják a káros mikroorganizmusok létezését.
  • Harmadsorban a jótékony baktériumok tápanyaga: a prebiotikumok – fructooligoszacharidok – csak számukra emészthetők, míg a kórokozók nem tudják ezeket lebontani, így szinte kiéheztetik őket.

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit