1

(76 válasz, Irritábilis bél szindróma fórumban)

Sziasztok!

Új vagyok itt, de legalább már értem, mi kínoz kb. 4 éve, tönkre téve a napjaim jelentős részét: IBS-em van. (Az összes orvos ezt mondta, miután semmilyen elváltozást nem találtak, a vérképem is tök jó). Nálam a vezető tünet sajnos a felfúvódás, szélgörcsök, közben szörnyű lüktetés a hasam bal alsó részén! Valaki itt írta, hogy neki is ott baloldalt lent fáj a hasa… nekem is ott van az érzékeny pontom, szeretném, ha egy anatómiában jártas emberke megmondaná: mi is van ott???
Nálam hasmenés helyett inkább a szorulás jellemző. És legjobban akkor szenvedek, amikor úgymond "készül" a széklet… nem közvetlen étkezés után, hanem jóval utána kezdi a morgást, lüktetést és a fájdalmas szélgörcsöket. Megváltást az jelent, ha végre vc-re mehetek, utána egy darabig tök jó… de sajna hamarosan kezdi újra az egészet.
Amúgy nálam ez 4 éve jött ki egy durván stresszes időszakban, amikor elég sok alkoholt is ittam rendszeresen… nem tudom, van-e összefüggés. Mondjuk mindig is hasfájós voltam, az ételek 90%-át egyáltalán nem bírtam megenni már az óvodában sem: számomra a többségük undorítóan tömör vagy emészthetetlenül nehéz. Amit jól bír a hasam és kívánom is: a zöldség és a gyümölcs, valamint a vízen (zsiradék nélkül) párolt gabona. Ja és a fűszerek… azoktól nemhogy nincs baj, hanem egyenesen jobban vagyok: pl. egy jó csípős gyömbértea azonnal véget vet a hasam "hisztizésének", ha a szerencsétlen újra rákezdené… ami nálam elég gyakori… sad
Jobbulást és teljes életet mindenkinek! Én is azt próbálok élni még így is… smile
Bogi