Dr. WACHA JUDIT klinikai főorvos,
belgyógyász-gasztroenterológus válaszol


Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni. Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!

   

Összesen 4296 megválaszolt kérdés

1. oldal, összesen 425.

Következö oldal »

2018. 03. 19. 23:56 ()

Kedves Dokinő! A vastagbélrák mennyi ideig jár tünetek nélkül? Azt tudom, hogy minimum 10, de maximum 15 év alatt alakul ki jóindulatú polipokból, és miután kialakul, meddig marad tünetmentes?

Kedves Kérdező!
Sajnos a vastagbélrák sokáig tünetmentes. Emiatt van az, hogy későn kerül felismerésre és műtétre. Ennek megelőzését szolgálja az időszakos tükrözéses vizsgálat. Ha már van polyp, nem feltétlenül várja ki a 10 évet, de nincsenek pontos adatok erre vonatkozóan és nincs két egyformán viselkedő polyp sem.
Üdvözlettel: dr. íWacha Judit

2018. 03. 18. 14:48 ()

Tisztelt Doktornő! Nemrégiben fruktóz érzékenységet (és szerencsére nem intoleranciát) állapítottak meg nálam. Fruktóz mentes étrendre átállva semmi gondom, emésztés, széklet helyre állt. Bár egészen minimális fruktózt elviselek, ezt kitapasztaltam. Az igazán sok fruktózt tartalmazó élelmiszereket elhagytam. Néhány 'baleset' megtanított, hogy előtte járjak utána mindennek, mert amúgy elképesztő mi mindenben van fruktóz. Hallottam a Fructaid tablettáról, ami a fruktózt felbontó enzimet tartalmaz. Van aki szerint néha néha OK a dolog (visszatart a minden napos használattól az ára), van aki szerint na aztán végképp tilos. MIközben én azt olvastam, hogy csak a ritka örökletes intolerancia esetén tilos, de az érzékenységnél szabad. MI a doktornő véleménye? Kövesdi Gábor

Kedves Gábor!
Tudni kell, hogy minden növényi táplálék tartalmaz fruktózt (zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) Rost nélkül viszont tilos táplálkozni, mert a beleink enélkül nem működnek.
A felnőttkori fruktóz érzékenység esetén nyugodtan fogyaszthat kis adagokban fruktóztartalmú ételeket, csak egyszerre ne sokat. Egy jól hazsnálható táblázatot talál a http://mindenevok.hu/xylosolv-2/gyumolcsok-zoldsegek-fruktoz-es-glukoz-tartalma/ oldalon.
Enzimet lehet használni, de ha a diétát tartja, erre sincs feltétlenül szükség.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2018. 03. 17. 07:42 ()

Kedves Doktornő! Reggeli egy hígabb széklet jellemző nálam, aztán az egész nap teljesen tünetmentes. Tavasszal és ősszel jellemző ez a periódus. IBS-t mondtak már korábban, de az nem indokolja a tünetmentes időszakokat, ahogyan az esetleges ételallergiát sem. Colonoscopiát is többször javasoltak. Mit tanácsol, milyen irányba induljak a kivizsgálás tekintetében?

Kedves Kérdező!
Ha Ön fiatal és ezen kívűl nincs panasza, nincs teendője. Esetleg probiotikumok szedésével változtathat a helyzeten. Ha idősebb, vagy egyéb tünet is van, keressen fel egy gasztroenterológust
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2018. 03. 17. 00:07 ()

Tisztelt Doktornő! Reggelente amikor felkelek egyből fura hangokat ad ki a gyomrom. Napközben semmilyen hang nem kiséri a napomat viszont amikor lefekszek pihenni vagy aludni utana egyből furcsa hangokat ad ki Mi lehet ez?

Kedves Kérdező!
A bélben mocorgó gázok adnak hangokat, amikor továbbhaladnak, csöndes környezetben valószínűleg feltűnőbbek.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Töltse le ingyen

Dr. SZÉKELY GYÖRGY:
Az irritábilis bél szindróma korunkban c. tanulmányát!

dr. Wacha Judit
Orvosok
IBS teszt
dr. Wacha Judit