1

(29 válasz, Jó tudni! fórumban)

Rizstej.
Én is ezt iszom már lassan 2 éve.
Házilag is készíthető.Így piszkosul olcsó.

Hozzávalók:

1 kis pohár rizs
csipet só
mokkáskanál olaj ( ét vagy olíva)
ízlés szerint cukor
víz

Elkészítés:

A megmosott rizst feltesszük főni annyi vízzel,hogy éppen ellepje. (Mint h tejberizst készítenénk)
Sózzuk,cukrozzuk.
Amikor pépesre főtt, 3-4x -es mennyiségű vízzel felengedjük, beletesszük az olajat és összeturmixoljuk.

Nekem ennyi rizsből kb 2-2,5 l rizstejem lesz.

A DM-es Calciummal dúsított rizstej 560 ft körül van.
A Sparos nem tudom mennyi.
A Hungára körúton a Stadionok utáni megállónál a Népliget felé, van egy gyógynövény diszkont. Ott még olcsóbb.

Én a sütikhez,palacsintához házilag készítem a rizstejet.
A kávémba jobb szeretem a Dm-eset.

És most láttam,hogy van szója és rizstejszín is,így azzal lehet süríteni a főzelékeket stb. smile

Remélem tudtam picit segíteni.

2

(29 válasz, Jó tudni! fórumban)

Aki nem olvasta,annak  ajánlom ezt a könyvet: Máté Gábor: A test lázadása Félelmetes,mire képes a psziché és miket produkál a test.Bizony IBS-es betegekről is van benne bőven szó!!!
http://www.libri.hu/konyv/a-test-lazadasa.html

3

(29 válasz, Jó tudni! fórumban)

Sziasztok!Próbálok reagálni a válaszra is és írok új tapasztalatot,infót. Bio boltba nem járok,kenyeret meg pláne nem veszek ott,mióta egyszer olyan emberrel volt szerencsém beszélni,aki a közétkeztetésért felelős bizottság akkori egyik fejese volt, (pár éve)  mellesleg 3 gyerekes családapa és elmesélte miért nem éri meg bio cuccokat vásárolni.Nálunk van egy Balkán pékség,ott vesszük a  kenyeret és bizony sokszor eszem fehér kenyeret és nem rozst.
Rengeteget olvastam utána a témának és szakmámból kiindulva pszichológus barátokkal is beszélgettem.
Ugyan úgy,mint az aszthmának,ennek is erőteljesen pszichés háttere van.Érdemes megnézni,mikor alakult ki a  betegség,akkoriban milyen volt az életünk,stressz,családi állapot stb.

A mozgás elkerülhetetlen.HA valaki annyira rosszul van,hogy bezárkózik,gyakorlatilag nem megy utcára,csak a saját állapotán ront,ezért mindenképp javasolt ( az orvosok,pszichológusok szerint)
1. a pszichoterápia,
2, a mozgás.
A megfelelő emésztéshez elengedhetetlen a mozgás.
3,étrend

Egy friss tapasztalat. 1 hetet volt szerencsénk Ausztria északi csücskében nyaralni az Alpok lábánál.Az egy hétből,az első 2 nap után eltűnt szeborreám az arcomról.Nem diétáztam,és az egy hétből 2 napot autóban ültem,tehát nem mozogtam,sőt a megszokottnál valamivel kevesebb folyadékot ittam. Nem kentem az arcomat csak nagyon ritkán a zsíros krémemmel. A szeborreám eltűnt.Egy hete vagyok itthon és nem viszket,megszűnt.Nincs.

Fogalmam sincs,hogy ez a kinti nyugalomnak,a hegyi levegőnek vagy víznek,vagy a Xilaminnak köszönhető,de nincs többé nedvedző,viszkető,máskor meg száraz és hámló folt az arcomon.


Étkezés nálam:
Mindent úgy eszem,ahogy eddig csak igyekszem sok zöldséget,gyümölcsöt enni,rostos üdítőt inni és napi 2l folyadékot meginni.És persze mozogni  lelki dolgokat pedig elrendezni,orvosolni.

Ne zárkózz be,de komolyan!!!!!!!!Ha pesti vagy én örömmel összefutok veled valahol beszélgetni egyet.Legalább megosztjuk a  tapasztalatokat stb.Hm? smile

Ui: Mindenki másr érzékeny,más hajtja meg,mástól puffad.
Ezeket szerintem érdemes felírni és kiiktatni az étrendből. Nyilván akinél a szorulás dominál,annak sok rost kell.Akit pedig a hasmenés súlyt inkább (még ha váltakozik is a dolog),az egészen más étrendre fókuszáljon.

Gondolom én,mezei laikusként,aki belecsöppent ebbe a finom kis IBS-es gyönyörbe.

És ami szerintem tényleg tök fontos és ne kövezzetek meg érte:Ne adjátok fel és akarjatok meggyógyulni!!!

4

(29 válasz, Jó tudni! fórumban)

Sziasztok! Megpróbálok pár tapasztalatot leírni,bár mindannyian mások vagyunk. Nekem azután kezdődtek a hasi problémáim,miután megszültem a kislányomat.Rá egy évre kb. egyszer csak helyben összekakiltam magam minden inger nélkül.Ezt követte még pár ilyen eset,illetve az,hogy szinte folyton puffadt a hasam. Elkezdtem elhagyni a tejtermékeket,mert ezek váltották legjobban ki ezeket a tüneteket. Előtte rengeteget mozogtam,táncoltam.A kislányom születése után ezek elmaradtak. 2 évnyi kísérletezgetés eredménye a következő lett. Megpróbáltam a csekély mennyiségű folyadékbevitelemet növelni,így a puffadások gyakorlatilag megszűntek. A tejet ugyan kihagytam az étrendemből,helyette rizstejet,szójatejet,vagy kókusztejporból készített tejet használok. Isteni finom a főzelékekbe.Amiből tudom,kihagyom a  tejet,így pl.kevert sütit lazán vízzel készítem és a palacsintát is.Mennyeiek lesznek,próbáljátok ki.Aztán elkezdtem újra rendszeresen mozogni.Ez nem csak immunerősítő és állóképesség fokozó,de bizony a bélrendszernek is jót tesz. Eleinte kifogásokat találtam,hogy miért nincs időm rá.Nos,az ember becsaphatja magát,de van rá idő,kell rá időt szakítani.
Másrészt megfigyeltem mit bírok és mit nem.Az erős fűszerezéstől hasmenésem,hasgörcsöm lesz,ígyazt mellőzöm.Gyümölcsöt héja nélkül eszem.
Így a tünetek csökkentek,de elszórtam még maradtak "balesetek",illetve a székrekedés és a heveny hasmenés váltakozott.
Erre megoldás a rostdús étrend.
És ami nagyon fontos,hogy változatosan étkezzünk és minden nap együnk főttet.
Összegezve:
-Rendszeres testmozgás
-rostdús étrend
-bőséges 2,5-3 l folyadék megivása
-étrend megfigyelése és puffadást okozó ételek kizárása.

Ha valakinek kell házi rizstej recept,szóljatok.Kb.10dkg rizsből 2 l rizstej lesz,ami kiváló sütéshez,főzéshez,és ha igazán jól sikerül,akkor kávéhoz is.

Ezek az én tapasztalataim.
Oh,és még valami:
Az IBS- Protexint én is szedtem.Jó volt nagyon,de volt,hogy hasmenést kaptam tőle.Ha jól tudom LAKTÓZ szerepel a segédanyagai közt.Szóval laktózérzékenyek ne szedjék!
Érdemes más gyógyszereket is megvizsgálni úgy mint Algoflex Forte,vagy növényi alapú DM-ban kapható nyugtató tabletta,amiknek szintén alkotó eleme a laktóz.